CATALOGICA
-
Locatie Antwerpen, Berchem, België
Type Publiek
Opdrachtgever Vlaams Architectuurinstituut VAI
Stabiliteit VK Engineering
Technieken VK Engineering
Energie en duurzaamheid VK Engineering
Circulair advies Rotor
Restauratie Callebaut Architecten
Interieur Onbetaalbaar
Datum 2021
Status Wedstrijd
-
Description text goes here
OPEN OPROEP OO411 VAI: HERBESTEMMING VAN DE SINT-HUBERTUSKERK IN ANTWERPEN-BERCHEM TOT HET ARCHIEF EN KANTOREN VOOR HET VAI (VLAAMS ARCHITECTUURINSTITUUT)
HET HERDENKEN VAN BETEKENISSEN
Het delicaat herschrijven van betekenissen met respect voor het verleden en met het oog op de toekomst. Dit aandachtig omgaan met betekenissen uit het verleden en in de toekomst tekent zich af in de sociale duurzaamheid van het project. Het creëren van een open huis kan pas wanneer het gebouw aanleiding geeft tot sociale interactie, mentale en fysieke toegankelijkheid, identificatie en betrokkenheid. Voor gebouwen met een erfgoedwaarde moeten we rekening houden met de historisch maatschappelijke waarde en uitdrukking van het goed, de toekomstige rol die het goed speelt in identiteitsvorming, het beleven van de omgeving en het sociaal bewustzijn. Het bestaan tot elkaar en niet tot zichzelf.
BENADERING
De Sint-Hubertuskerk splijt als een rotsvast baken de straat die uitgeeft op de voorgevel in twee. Een kerk wijkt niet, de mens moet wijken. Qua sacrale benadering kan dit tellen. Het voorplein vormt het plateau waarop de voorbijganger de bovenmenselijke schaal van de kerk in al zijn glorie ervaart. Het mag duidelijk zijn dat het geen evidentie is om met deze tegenstelling in de publieke ruimte om te gaan. We zien deze onhandigheid weerspiegeld in de huidige inrichting van het voorplein, het geheel weet geen houding te geven aan de verbindende plek tussen het kerkgebouw en het stedelijke tapijt. Nu een nieuwe functie bezitneemt van het kerkgebouw is het noodzakelijk om deze scharnierplek opnieuw in te richten en de menselijke bewegingen van en naar het gebouw te hertekenen. In de eerste plaats gaan we hiervoor de toegang voor de bezoekers los trekken van de grote inkompoort. De benadering van het gebouw zwenkt naar rechts aan de zijkant van de toren. Daar spant zich een groendakluifel op tussen het kerkgebouw en de wachtgevel van de buren.
CESUUR
We voegen enkel een luifel en geen volume toe aan de ingang op de zijkant. Het kerkgebouw staat momenteel immers tussen twee markante wachtgevels. De cesuur die aan beide zijden ontstaat in de cadans van de bebouwing is zo bijzonder waardevol. De opening laat de wachtgevels volwaardig dienen als een canvas voor de vlaggenmasten die we als kunstintegratie binnenbrengen. Wisselende signaalelementen die telkens anders uitdrukking kunnen geven aan een sfeer, een boodschap, een moment, een reactie… zowel van het VAI als van de buurt. Hoe mooi is de spanning van een leegte, iets dat wacht en waar gedachten kunnen tussen wapperen.