COHOUSING GECCO

COHOUSING VOOR 28 WONINGEN MET GEMEENSCHAPSHUIS

HET BEGIN

In 2015 werd door de Gentse cohousinggroep Gecco, onder begeleiding van Cohousingprojects, een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Na een eerste selectie werd ons team Kampvuur (Dhooge & Meganck architectuur en Denc-Studio) geselecteerd als winnaar.

De site is een verloren en prachtig stuk verwilderd bos in het Gentse, vlakbij de Gentbrugse Meersen en de ondertussen wereldbekende fly-over van de E17. Akoestiek, landschap en privacy zijn dan ook enkele belangrijke factoren die het ontwerp stuurden.

 

CONCEPT

Het masterplan vertrekt in eerste instantie vanuit het aanwezige landschap: de site is een ‹volgeboomd› bos, een amalgaan van waardevolle en minder waardevolle bomen. Door de minst waardevolle bomen te rooien, de waardevolle te houden en op de juiste plaats incisies te maken krijgt de site een noodzakelijke luchtigheid zonder haar oorspronkelijke karakter te verliezen.

Geen open vlakte dus, eerder een bladerdek met open plekken (clair-obscure). Hierin worden clusters van gebouwen geplaatst, die streven naar een maximale compactheid en minimale footprint.

 

VOORONDERZOEK TYPOLOGIE

Verschillende typologieën met betrekking tot cohousing werden uitgebreid onderzocht (cfr. infra) en getoetst aan de vraag van de groep en het aanwezige landschap. Uit deze opties werd een model gedestilleerd dat sterk teruggrijpt naar de centraliteit van een oer-cohousingplan en dat zich zo natuurlijk mogelijk nestelt tussen de bomen.

 

MASTERPLAN

De gebouwen worden zoveel mogelijk gebundeld in functie van compactheid (duurzaamheid-passief) en nauwkeurig verspreid doorheen het bos, met zoveel mogelijk aandacht voor zuidgeoriënteerd buitenruimtes, akoestische bufferruimtes en connectie tot het landschap

en het gemeenschapshuis. Het geheel is integraal doorwaadbaar, kindvriendelijk en natuurlijk vormgegeven, met het grootste respect voor het aanwezige landschap. De ´tussenplek´ als overgang privaat-collectief-publiek.

 

DE PORCH ALS VERBINDEND ELEMENT

De porch, een houten overdekt terras, sluit het nauwst aan bij de directe omgeving van de woning en zorgt voor de nodige privacy ten opzichte van het omliggende landschap. Deze structuur is licht en flexibel opgebouwd waardoor veranderingen in de tijd mogelijk zijn. De porches zijn een verbindend element doorheen het masterplan en dienen als ruimtelijke drager voor de architecturale uitwerking. Op die manier krijgt de bewoner nog meer het gevoel ‹te behoren tot een groter geheel›, waarbij de collectiviteit het individu overstijgt.

Vorige
Vorige

CATALOGICA

Volgende
Volgende

FILATURE NOUVELLE D’ORLEANS