NOVUS PORTUS

VERBOUWING VAN DE VOORMALIGE LAKENHALLEN (UNESCO-ERFGOED) TOT EEN NIEUW HUIS VOOR DE GEMEENSCHAP (STADSKANTOREN)

Genius Loci

Het terrein wordt gekenmerkt door 4 karakteristieke gebouwen; Het Stadhuis, de Pastorie, de Stadshalle en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het plaatsen van een extra gebouwd object op dit terrein moet zorgvuldig overwogen worden zodat een inspirerende meerwaarde kan ontstaan, zodat boeiende 'gesprekken' kunnen worden aangegaan met alle omliggende elementen. Tot die elementen rekenen we ook de open ruimte. In feite is het belang van die open ruimte essentieel in deze nieuwe binnenstedelijke dialoog.

Het uitgangspunt voor het huidige ontwerp is niet zozeer 'welke open ruimte willen we bebouwen', maar eerder: 'welke open ruimte willen we behouden? , de bezoeker en de passant. Deze 'beleving' staat centraal in dit ontwerp, zowel in de organisatie van het werkproces (deel 1), de ruimtelijke schil (deel 2) als de ruimtelijke invulling (deel 3). Op elke schaal en in elke laag moeten mensen ondersteund en verwonderd worden door de nieuwe compositie tussen oud en nieuw.

Een dakenlanschap

De opdracht ligt binnen een zeer gevoelige locatie die tegelijkertijd ongelooflijk veel elementen biedt om mee aan de slag te gaan. De Stadshalle en het stadhuis zijn twee karakteristieke aanwezigheden. Het voltooien van de compositie die aandacht besteedt aan een nieuw stedelijk artefact zonder deze gebouwen te overheersen vereist een sterk overwogen plaatsing, volume en geveluitwerking.

Om deze compositie te versterken gaan we uit van een zeer karakteristieke, tektonische tekening die we in het centrum van Nieuwpoort aantreffen; het ritmische daklandschap. Het unieke dakpatroon van alle gebouwen in het centrum is bijzonder in de centraal gelegen monumenten; de Stadshalle, het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de pastorie. De daken hebben door hun omvang, ritme en vorm een prachtig lijnenspel van nokken, daken en torens. Deze volumetrische tekening grijpt bijna terug op de oude marktopstelling voor lakenverkoop, zoals te zien is op het schilderij "Lakenmarkt in 's Hertogenbosch" (anoniem, 1530). Deze lijnen uit de omringende bebouwing en het verleden echoënd, hebben we een slanke compositie opgezet van zadeldaken die met het terrein mee schuiven en aan het eind zelfs iets overhellen.

Vorige
Vorige

BUDA TIP

Volgende
Volgende

WONEN AAN DE WOLFSGRACHT