EENVOUDIG ALS ABC
-
Locatie Vierweegsestraat, Wondelgem, België
Type Publieke opdracht/ Laureaat wedstrijd op uitnodiging
Programma 13 woningen voor sociale huisvesting met focus op zorg
Opdrachtgever Woningent (sociale huisvesting)
Architectuur Team Kampvuur: maatschap Dhooge & Meganck Architectuur en Denc-Studio
Datum 2019-
Status Uitvoering
Awards genomineerd Architectuurprijs Gent 2024
-
Description text goes here
SOCIAAL HUISVESTINGSPROJECT VOOR 13 UNITS MET AANDACHT VOOR AANGEPAST WONEN
BESCHRIJVING
Via voorkooprecht kwam het pand ‘Vierweegsestraat 14/16 Wondelgem’ in handen van de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Gezien de huidige indeling niet voldoet aan de wensen (~VMSW-eisen), wordt voorzien in een vervangingsbouw. De opdracht werd gegund na een wedstrijd op uitnodiging via de sociale huisvestingsmaatschappij Woningent.
VERDICHTEN EN VERLUCHTEN
STAPELEN
De huidige bibliotheek en het naastliggende gebouw tonen zich aan de straatzijde als 2 bouwlagen met zadeldak. Het nieuwbouwvolume zal 3 bouwlagen tellen met een extra teruggetrokken dakverdieping. Hierdoor verdicht de site aanzienlijk.
DELEN
We beschouwen ‘meervoudig wonen’ en ‘collectiviteit’ als een drager van duurzaamheid. Daartoe wordt collectiviteit dan wel best ruimtelijk ingebakken. Ons inziens, kan verdichten niet zonder ‘verluchten’. In de bestaande toestand is een belangrijk aandeel van het binnengebied dichtgeslibd. De aan de rand voorziene éénlaagse bebouwing willen we om meerdere redenen niet hernemen. Door de inzet van compact en geschakeld/gestapeld bouwen aan de straat, beperken we liever de footprint ten voordele een groter collectief privaat groenaandeel. Hiermee willen de kwaliteit van de ruimte verbeteren én levenskwaliteit voor iedere bewoner nastreven. We willen meewerken aan de ontharding van het bebouwde binnengebied, maar wel blijvend voldoende rolstoelbruikbaarheid garanderen t.a.v. de bij bestek specifiek beoogde doelgroep van ‘aangepast wonen’.
INTEGRATIE IN DE OMGEVING
We zijn actief op zoek gegaan naar een typologie die de door de opdrachtgever beoogde densiteit benadert én die tevens tegemoetkomt aan een goede integratie in de omgeving. Enerzijds ‘vraagt’ de straat om de rijbebouwing te continueren. Anderzijds stellen we vast dat het bestaande gebouw nu reeds een zeker uitzondering vormt in het straatbeeld. Het perceel vormt met zijn breedte van iets meer dan 30m in de Vierweegsestraat eerder een uitzondering. Omdat een zondermeer verhogen van het bouwvolume dreigt te resulteren in een te monoliet en hard voorkomen in het straatbeeld, werd ontwerpmatig gezocht naar meer verticale geleding. Hierbij zijn we van oordeel dat een zekere volumetrische articulering veel sterker zal worden gelezen, dan een loutere verticale gevelopsmuk.